Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Με καθυστέρηση λίγων ετών... από όταν ξεκίνησα να φτιάχνω το blog και τις τελευταίες μου αναρτήσεις....λογω οικογενειακών υποχρεώσεων!!!!
Νομίζω πως έφτασε ο καιρός να μοιραστώ ένα δειγμα της δουλειάς μου....

Κάτα την επεξεργασία του θέματος Ημέρα και Νύχτα, αδραξα την ευκαιρία να φέρω σε επαφή τα παιδιά με έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, τον Vincent Van Gogh, και έναν από τους πολύ αγαπημένους μου πίνακες, την "Έναστρη Νύχτα" !!!




Αρχικά μιλήσαμε λίγο για τον ζωγράφο και ξεφυλλίσαμε το βιβλίο "Βάν Γκογκ" από τις εκδόσεις Πατάκη, για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

 

Στη συνέχεια παρουσίασα τον πίνακα στα παιδιά και προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τι απεικονίζει, παρατηρήσαμε τα χρώματα και τα σχήματα!
Αυτά τα σύννεφα που μοιάζουν με κύματα (λόγια των παιδιών) και τα αστέρια μας δίνουν την αίσθηση οτι κινούνται!!!

Και ως εκ θαύματος ο πίνακας με τη βοήθεια της τεχνολογίας ζωντανεύει.....



Επιφωνήματα θαυμασμού ακούγονται στην τάξη και παρακολουθούν όλα μαγεμένα τον πίνακα να ζωντανεύει και να κινείται!!!!

Παρατηρήσαμε την τεχνική με την οποία ο Van Gogh ζωγράφισε τον πίνακα, και τη φορά που είχαν οι γραμμές και οι καμπύλες, οι κύκλοι του!!!

"Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε και εμείς"   είπε ένας, και βάλθηκαν όλα να παίρνουν το πλαστικοποιημένο αντίγραφο του πίνακα που είχα και να προσπαθούν με τα δαχτυλάκια τους να τον κάνουν να κινηθεί!!!!  (Πραγματική απόλαυση να το παρακολουθείς...)

Ως γνήσια gadgetακιας (ας μου επιτραπεί ο όρος) η κυρία βέβαια, βγάζω το tablet μου, όπου είχα κατεβάσει τη συγκεκριμένη interactive εφαρμογή και τα αφήνω να παίξουν και να αλληλεπιδράσουν με τον πίνακα!!!


Σκέτη μαγεία...Είναι τρομερή η επίδραση που έχει η τεχνολογία στα παιδιά, και στους μεγάλους βέβαια!!!

Αφού λοιπόν παρατηρήσαμε τις γραμμές, τις καμπύλες και τη φορά των σχεδιών, αποφασίσαμε να το αναπαράγουμε ομαδικά...
Σχεδίασα σε μπλέ χαρτί μέτρου τα βασικά σχέδια, τα παιδιά παρατηρούσαν τον πίνακα και  κολλούσαν  μικρά χαρτάκια αντίστοιχα με τα χρώματα του πρωτότυπου στις κατάλληλες θέσεις!
Ο ρόλος μου ήταν αρχικά κοθοδηγητικός και στη συνέχεια απλού παρατηρητή αφού μπήκαν αμέσως στο πνεύμα! Η μόνη βοήθεια που παρείχα ήταν με την κόλλα, γιατί μερικοί αν βρουν την κόλλα του δίνουν και καταλαβαίνει...
Το δουλέψαμε σε μορφή εργαστηρίου με μικρές ομάδες κάθε φορά, διότι ή ταξη μας αποτελείται από 25 παιδιά.

Το αποτέλεσμα νομίζω οτι μας αποζημίωσε!!!





1 σχόλιο:

  1. Ρε συ Αννούλα είναι τελεια αυτη η interactive εφαρμογη !!!!Μαθε μου κι εμενα πως θα το κανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή