Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

"Καρνάβαλε κι Αποκριά, τρελαίνεις γέρους και παιδιά..."

Η αρχή έγινε με τον Αρλεκίνο της Ζωρζ Σαρή από τις Εκδόσεις Πατάκη.


Ευκαιρία να μάθουμε τον Ρόμβο, ψάξαμε και βρήκαμε μέσα στην τάξη ρόμβους, σχεδιάσαμε στο χαρτί, κόψαμε ύφασμα σε ρόμβους και διακοσμήσαμε τον δικό μας Αρλεκίνο σε κανονικό μέγεθος.

Συναντήσαμε κι άλλους Αρλεκίνους σε πίνακες του Πικάσο και του Μιρό.
Μετά απο ψηφοφορία επιλέχθηκαν οι 3 Μουσικοί του Πικάσο και αποδόθηκαν από τα παιδιά με οδηγό την φαντασία!

Συνεχίσαμε με εργαστήρι Βενετσιάνικων Μασκων !!! Κατασκεύασαν κλοουνάκια, τα οποία γεμίσαμε με καραμελίτσες!!! Παίξαμε με τη συμμετρία και σχεδίασαμε το άλλο μισό του κλόουν.


Φτιάξαμε το παιχνιδοβιβλίο της Αποκριάς (απο τη συνάδελφο Ελένη Μαμάνου) http://elenimamanou.blogspot.gr/2014/02/blog-post_26.html


Μιλήσαμε για τα καρναβάλια ανά την Ελλάδα!!!Γνωρίσαμε το Γαϊτανάκι και το χορέψαμε με την καρδιά μας!!!

Το γαϊτανάκι χρειάζεται δεκατρείς χορευτές. Ό ένας κρατάει τον μεσαίο στύλο και οι άλλη κρατούν δώδεκα κορδέλες, κάθε μια σε διαφορετικό χρωματισμό. Οι χορευτές σχηματίζουν έξι ζευγάρια και χορεύουν αντικριστά, περνώντας μία φορά από κάτω από τον συν-χορευτή τους και μια από πάνω. Τραγουδώντας ένα παραδοσιακό τραγούδι, οι κορδέλες μπλέκονται και σχηματίζουν ένα ωραίο σχέδιο. Αφού έρθουν όλοι πολύ κοντά, τότε αρχίζουν και χορεύουν από την αντίθετη φορά, το γαϊτανάκι ξεμπλέκεται και ο χορός τελειώνει.

Πηγή : Paidorama.com [ http://www.paidorama.com/to-paradosiako-gaitanaki.html ]

Τόσο πολύ μας άρεσε που φτιάξαμε ένα για να στολίσουμε την τάξη μας!!!!


Συναντήσαμε κι άλλο ένα καρναβάλι, ενα πανηγύρι όπως είπαν τα παιδιά, στον πίνακα του Μιρό
 "Το καρναβάλι του Αρλεκίνου" και το ζωγραφίσαμε με χρώματα της επιλογής μας!


Αναφερθήκαμε στην Καθαρά Δευτέρα, το έθιμο του χαρταετού και τα σαρακοστινανά εδέσματα, μέσα από τον πίνακα του Σπύρου Βασιλείου "Το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας"


Και κλείσαμε με ένα αξέχαστο αποκριάτικο πάρτυ με χελωνονιτζάκια, πριγκίπισσες Έλσα και Άννα, Ζορρό, αστυνόμους, οδηγούς φόρμουλας, μάγισσες, πριγκίπισσες, Μίννι, πειρατές και πειρατίνες!!!

Και του χρόνου!!!

(Όλα αυτά βέβαια έγιναν σε συνεργασία με τη συνάδελφο μου, την κυρία Μαρία. )

2 σχόλια: